Nikes Göteborg
En pendang till Karl den IXs Göteborg, mer känd som ”Kopparmärra”.
Gestaltning på uppdrag av Göteborg Konst bekostad av
Charles-Felix Lindbergs donationsfond och Innerstaden.
Invigdes den 3 december 2015


Idé
Min idé var att göra en ryttarstaty i modern tappning som en kommentar till Karl den IXs Göteborg. Statyn är en hyllning till flickan och barnet, öppenheten i en blick som inte vet var skåpet skall stå. I motsats till den rakryggade disciplin som presenteras i Karl den IXs Göteborg är det fantasin och lekfullheten som präglar Nike och hennes kompanjon. Närheten är också viktig, kompanjonen står på marken, på samma gatstenar som vi alla går på. Det är lätt att komma fram till skulpturen och bli en del av den. Bakom Nike finns det plats för fler, meningen är att de barn som vill ska kunna sätta sig bakom Nike på kompanjonen och rida iväg på egna äventyr.
Nike tittar upp mot höger, mot avenyn och Poseidon. Att ge henne namnet Nike kändes passande då det namnet härstammar från en grekisk gudinna, en segergudinna, som kan ge kraft och uppmuntra flickor att ta vara på sin egen potential och utveckla den. Namnet knyter också an till skulpturen av havsguden Poseidon som är en symbol för Göteborg.
Kompanjonen är inspirerad av draken Falkor i filmen Never ending story från 1984 och vildingarna i Maurice Sendaks bilderbok Till vildingarnas land.

←TILLBAKA